ХАРЧУВАННЯ
ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
Запитання, що можна
їсти при цукровому діабеті, є дуже важливиим, адже харчування при діабеті має бути особливим.
Лікування діабету, незалежно від клінічної форми захворювання, в першу чергу
включає дієтотерапію. Продукти при цукровому діабеті мають бути підібрані так, щоб організм отримував певну
кількість вуглеводів, жирів і білків, вітамінів і мікроелементів в щоденному
раціоні. Знати, що можна їсти при діабеті, треба всім діабетикам.
Кожному
хворому необхідно вміти розраховувати калорійність власного раціону з
урахуванням маси тіла, статі, віку, фізичних навантажень. Основні рекомендації
і вимоги до того, яким має бути дієтичне діабет-харчування наступні:
·
Повністю
виключіть споживання цукру, і всіх продуктів,
що містять цукор.
·
Замість цукру використовувати цукрозамінники
(корисними для організму вони не є абсолютно, але це, як кажуть, «менше з двох
зол»).
·
Для полегшення перетравлення шлунком жирів
рекомендується вживати прянощі.
·
Особливо корисні при діабеті такі продукти,
як часник, цибуля, капуста, селера, шпинат.
·
Виключіть з раціону черешні, сливи, виноград,
абрикоси, банани, каштани.
·
Замість кави рекомендується вживати цикорій.
·
І ще: смійтеся, як можна більше і частіше -
вчені з'ясували, що сміх знижує в крові вміст цукру.
Перелік
того, що можна їсти при цукровому діабеті, заснований на рекомендаціях про
здорове харчування – це, так звана дієта № 9. При цьому діабет-харчування для
кожного хворого має бути строго індивідуальним, оскільки при складанні
діабетичної дієти враховується багато параметрів. Незважаючи на індивідуальні
особливості даної дієти, існують однакові для всіх хворих вимоги, згідно з
якими і визначено, що можна їсти при діабеті, які продукти при цукровому
діабеті можна.
Наведені
нижче продукти при діабеті не просто можна їсти, в більшості випадків вони
рекомендовані для харчування, оскільки сприяють нормалізації обмінних процесів
речовин в організмі, і при цьому не роблять впливу на різкі зміни концентрації
цукру в крові. Давайте розглянемо докладніше, які страви і продукти, при
цукровому діабеті можна їсти.
Що можна їсти при цукровому діабеті
1. Хлібні вироби і хліб.
Дані
продукти при діабеті переважно рекомендується вживати, виготовленими з цільного
зерна, добре, якщо і з додаванням висівок. Намагайтеся купувати тільки такі
хлібобулочні вироби і категорично відмовтеся від білого хліба.
2. Супи.
Можна
їсти при цукровому діабеті вегетаріанські супи або овочеві супи на кістковому
бульйоні. Що стосується, борщів, розсольників, окрошки, квасоляного супу, то
два-три рази в тиждень дозволено готувати їх на рибному, м'ясному або грибному
бульйоні. Намагайтеся обходитися без засмажки під час приготування.
3. М'ясо і птиця.
Відомо,
що м'ясо, є одним з найбільш цінних джерел енергії нашого організму. Тому
присутність м'яса в раціоні діабетика, обов'язково. Що можна їсти при діабеті з
м'ясних продуктів? Для приготування страв відмінно підійдуть будь-які нежирні
сорти м'яса, а також м'ясо птиці, так як воно саме по собі є дієтичним. Дозволені
м'ясні продукти при діабеті це: яловичина, телятина, баранина, кролик, індичка,
курка. Як ви, думаю, зрозуміли і самі, віддавати перевагу варто все ж страв з
птахом.
Готувати
страви можна у відварному, запеченому, холодці, тушкованому вигляді. У смаженому
вигляді бажано вживати якомога менше їжі, в тому числі, якщо це стосується
м'яса. Ковбасні вироби - для діабетика не самий підходящий продукт, проте
іноді, якщо хочеться, все ж можна дозволити собі трохи вареної ковбаси з малим
вмістом жиру. Будь-які страви з субпродуктів є вкрай не бажаними в раціоні
діабетика.
4. Риба і морепродукти.
Діабет-харчування
вітає вживання різної морської і річкової риби, наприклад, тріски, наваги,
крижаний, судака, щуки і т.д. Готувати рибу можна у відварному вигляді, на пару,
холодці, запеченому. Крім риби дуже корисні продукти при цукровому діабеті - це
різноманітні морепродукти. Не нехтуйте салатами з морської капусти або
креветками.
5. Овочі.
Що
стосується овочів, то заборон тут практично ні яких немає. Якщо у вас цукровий
діабет, харчування включає овочі з високим вмістом вуглеводів не
рекомендується. Скоротіть вживання таких овочів, як картопля, морква і буряк.
Справа в тому, що в картоплі вміст вуглеводів у формі крохмалю досягає 20%, а
ось корисної клітковини, навпаки, дуже мала кількість - до 1%. Тому у даного
овоча високий глікемічний коефіцієнт. Не слід вживати картоплю в смаженому і
товченого вигляді. Натомість, в необмеженій кількості можна використовувати для
приготування страв: капусту білокачанну і кольорову, листяний салат, кабачки,
баклажани, гарбуз, помідори, огірки, перець болгарський, сочевицю, петрушку,
кріп, цибулю, часник, селеру, кінзу, естрагон. А ось вживання квасолі, бобів, і
зеленого горошку слід контролювати, інакше можна підвищити в крові концентрацію
цукру.
6. Ягоди і фрукти.
Слід
віддавати перевагу несолодким сортів ягід і фруктів. Відмінно підійдуть яблука,
груші, лимони, грейпфрути, апельсини, гранати, персики, вишня, слива,
смородина, малина, журавлина, брусниця, суниця. Фрукти і ягоди дозволено
вживати не тільки в сирому вигляді або сушеному, але також і у вигляді
компотів, киселів, желе. Але раз вже у вас цукровий діабет, харчування взагалі
не може містити цукру, тому додавати його і тут не можна, в крайньому випадку,
можна використовувати спеціальні цукрозамінники. Обмеження в ягодах і фруктах
мають тільки виноград, дині, ананаси, банани, сушені фрукти (чорнослив,
родзинки, інжир).
7. Крупи.
З
круп відмінно підійдуть: вівсянка, «геркулес», перлова, гречана крупа, пшоно. З
цих круп можна готувати різноманітні каші, запіканки. Що стосується рису, то
його бажано вживати в пропареному вигляді, вибираючи коричневий рис, а не
звичний всім білий. Вживання манної крупи при діабеті доведеться скоротити.
8. Яйця.
Яйця
при діабеті дозволено вживати в невеликій кількості і обережно. Знову-таки
можна їсти яйця некруто, додавати їх до складу страв, а готуючи яєчню і омлет
намагатися практично не використовувати жири, особливо, якщо є проблеми з
високим рівнем вмісту холестерину в крові. До речі, при проблемах з
холестерином, вживання яєчного жовтка потрібно максимально обмежити, а краще
взагалі виключити.
9. Молочні продукти.
Що
стосується молочних продуктів, то віддавати перевагу варто переважно низько
жирним продуктам або знежиреним. Можна вживати молоко, сир, нежирний кефір, в
обмежених кількостях сметану. Кисломолочні продукти при цукровому діабеті з
низьким вмістом жиру у них вважаються корисними. Не вітається вживання у
великій кількості твердих сирів будь-яких сортів, і, звичайно, солодкої сиркової
маси. Що стосується останнього продукту, то його краще взагалі виключити.
10. Солодощі і кондитерські вироби.
Зараз
можна придбати дієтичне кондитерські вироби без цукру, з цукрозамінниками. При
діабеті можна є тільки такі солодощі, і бажано не зловживаючи. Іноді можна
дозволити собі маленький шматочок чорного шоколаду. Дозволено при діабеті є
морозиво, однак, як завжди, - в міру. Вживання цукру в раціоні необхідно
категорично виключити, а меду – значно обмежити.
11. Жири.
Що
стосується вживання в їжу жирів, то в невеликій кількості вершкове масло можна
вживати, як і бутербродний маргарин. Однак більш корисним для діабетика буде
все-таки олія рослинна (оливкова, соняшникова або кукурудзяна).
загалом,
в добу дозволено вживати близько 25-30 гр. зазначених жирів. А ось
використовувати в їжу такі жири, як свинячий, баранячий, яловичий жир, не
бажано взагалі. Це ж стосується і інших продуктів, що містять холестерин у
великій кількості.
12. Напої.
Рекомендовані
напої при діабеті категорично не містять цукор – це мінеральна вода, відвар
шипшини, чай, кавовий напій, сік томатний, різноманітні соки з ягід і фруктів з
дозволеного для діабетиків списку. Соки фруктові та ягідні бажано розбавляти
водою, щоб знизити в таких напоях вміст вуглеводів. Від натуральної кави
необхідно відмовитися.
Немає коментарів:
Дописати коментар